Hari ni dah masuk 5 hari husna mula makan solid food…4 hari pertama sya buat Puree Apple…masuk hari ke-4, mula perkenalkan perisa baru pula….Puree Potato…

Cara nak menyediakan puree ni senang sangat..sebab tak perlu masuk sebarang perisa tambahan…untuk permulaan kita nak perkenalkan pelbagai perisa asli untuk bayi…tapi tak semua buah boleh bagi yea…hanya buah2an yang low risk je…

20130123_064424

Sya memang kukus buah2an untuk menjaga nutrisi yang ada…nak rebus pun boleh juga..tapi pastikan air hanya menutupi buah sahaja….kalau terlalu banyak air…puree dah rasa lain nanti…

Masa nak blend buah2an…masukkan air sekadar perlu…untuk permulaan sya buat puree cair sket…nak tengok poopoo husna macam mana….dah masuk 5 hari ni…husna masih tak poopoo…tapi perut dia ok je…lembut dan tidur malam pun lena…kiranya tak meragam sakit ke apa kan…

19398_577002178993741_1175637478_n

Semalam buat dalam 4/5 biji potato yang kecil2…dapatla 6 baby bullet yang comel dan cute tu dan 6 bekas frozen…untuk buat stok…puree yang simpan kat bahagian beku boleh tahan seminggu dan dalam chiller tahan 3 hari…tapi biasanya kakak yang tolong habiskan nanti… hheehe

solid food